Wilgenrijk Landgoederenvisie
Voor de landgoederenzone in Wilgenrijk Maassluis hebben we een uitgebreide studie gemaakt hoe de vrije kavels aansluiten op het grotere geheel van de wijk. De wijk ligt in een lommerrijk gedeelte van Wilgenrijk dus een juiste inpassing in het landschappelijk raamwerk is een vereiste voor beleving en voor de aansluiting op de bestaande biodiversiteit en ecologie. Tegelijkertijd zorgt een spel van glooiingen, zichtlijnen en beplanting ervoor dat de grenzen tussen openbaar en privé verzacht worden. Het is bijna niet meer te onderscheiden wat eerst was; het landschap of de woning.
​
​
PROJECT
locatie
jaar
2020- 2021
opdracht
Landschappelijk wonen
​
partners
Converse, Wilgenrijk, Gebiedsmanagers
​
​
​
​
​
​
Voor de toekomstige bewoners is het van belang dat ze snappen dat ze onderdeel zijn van een groter geheel; ze wonen in een landschap waar een basisstructuur van mooie, oude bomen de sfeer neerzet. Daarbinnen heeft ieder kavel een eigen unieke plek. De positionering en aansluiting van de kavels ontwerpen we op een manier dat men elke dat het gevoel van thuiskomen opnieuw ervaart. Herkenning en eenheid is belangrijk om de wijk saamhorigheid te geven, maar binnen de gestelde randvoorwaarden is genoeg ruimte voor bewoners om hun eigen identiteit te laten zien.
​
​
​
‘In onze woonwijken ontwerpen we herinneringen doordat we de
zintuigelijke ervaringen van mensen snappen ’
Het landschap opent zich bij binnenkomst. ​Een glooiend landschap zorgt voor een interessant beeld zowel vanuit de woning als vanaf de weg gezien. Een interessant spel van zichtlijnen en gelaagdheid in beplanting creëert diverse ruimtes en leidt tot een verzachting van de grenzen tussen openbaar en privé. Langs deze lommerijke laan is het fijn wonen en wandelen en er is contact tussen de buren onderling.
​
Open zichtlijnen richting de voordeuren verwelkomen de bezoeker en zorgen voor herkenning, terwijl strategisch geplaatste hoogteaccenten privacy bieden op de kavels en richting woningen. Een doorgaande vaste plantenzone zorgt voor herhaling van bepaalde beplantingsstructuren en geeft een gevoel van eenheid. Door deze soorten af en toe op de kavels terug te laten komen ontstaat er een optische verbinding tussen privé en openbaar; er ontstaat een landschap dat uitbreekt.
​
​
​
​
Bewoners hebben een sterke behoefte aan privacy en tegelijkertijd willen we een landschap dat enerverend is, dat leeft en waarin geleefd en ontmoet mag worden. Zachte erfgrenzen spelen hier een belangrijke rol in als we het gated community effect willen voorkomen. Zeker in een kindvriendelijke wijk zijn goed ontworpen erfgrenzen een belangrijke onderdeel voor de wayfinding in verschillende buurten.
​
​
​
​
​
​
Een juiste detaillering versterkt namelijk het eigendomsgevoel en vergroot het eigenaarschap zonder dat de functionaliteit ervan verloren gaat. Daarom ontwerpen we bij elke woning een unieke hekwerk in combinatie met de juiste beplanting
​
​
​
​
​
CONTACT
FOLLOW
ADRES
Het Industriegebouw (HIG)
Goudsesingel 52-214
3011 KD Rotterdam